S'agafen tots els ingredients i es pasten. Si tens la sort de tenir una màquina per amassar o panificadora, fes-los servir, que és menys feina i igualment satisfactori. Si t'agrada la sensació de la massa a les mans, posa la farina en volcà i ves afegint els ingredients, també l'ou batut i la mantega desfeta una mica al microones primer. Tot menys el llevat. Quan tens la massa pastada, afegeixes el llevat. Pots fer descansos de deu minuts perquè el gluten es formi sol, però amb aquesta massa no cal fer-ho gaire; es pot anar amassant fins que quedi una massa homogènia i lluent. Quasi al final, afegeixes el llevat. Va bé treballar amb oli a les mans, de fet.
Un cop tens la massa pastada, la poses en un bol gran untat amb oli i esperes mitja hora. Li fas uns plecs, agafant la massa de les quatre cantonades i portant-la cap al centre. Després girant la bola, així va agafant tensió. Si és possible, estira la bola aixecant-la i deixant caure la meitat per la força de la gravetat sense que es trenqui. Un parell de plecs per cantonada i esperes mitja hora més. Amb un parell de plecs hi ha prou. En total, la fermentació en bloc són 2.30h aproximadament.
Passades 2.30h ja haurà doblat el volum i la massa tindrà tensió.
Poses oli al marbre i hi llences la massa que hauria de caure pel seu propi pes i estar esponjosa. L'estires com si fos un quadrat sense treure-li l'aire i l'enrotlles sobre si mateixa, les dos puntes de dalt al centre i les dues puntes de baix al centre també. Fas 5 porcions d'aquest rotllo i amb cadascuna fas una bola donant tensió a la massa i fent una costura per lligar la massa a la part de sota del panet. Surten uns pans d'uns 115-125 grams cadascú. A mi m'agraden grans, perquè les nits d'hamburguesa fem plat únic.
Poses les 5 boles sobre un paper de forn, no cal posar-hi oli ni res, que no s'enganxa. Si has fet servir oli a les mans, ja tens les boles untades amb oli i hi pots posar una bossa de plàstic per sobre per deixar-ho tapat i fermentin 1 hora aproximadament. Important agafar un got o les mans mateix i aixafar una mica cada peça, perquè agafin forma de pa d'hamburguesa.
Passada 1h engegues el forn a 230ºC, calor a dalt i a baix. A sota, hi ha d'haver una safata on hi puguis llençar aigua per crear vapor al principi de la cocció.
Quan està calent, poses els 5 pans amb el paper de forn a dins. Ràpidament al forn i llences un got d'aigua dins la safata de sota. Tanques ràpidament que no s'escapi el vapor.
-5 minuts a 230ºC, molt important baixar la temperatura passat aquest temps
-15 minuts a 200ºC
- Girar els pans
- 10 minuts més a 190ºC
- si encara no estan prou daurats 10 minuts més amb el forn apagat, és a gust del consumidor
- deixes refredar sobre una reixeta
Robes una hamburguesa, enciam, ceba, tomàquet, cogombre, maionesa i mostassa i ho poses tot a dins !

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada